Етно - парк Тулба

У оквиру Народног музеја Пожаревац, формиран је 1972. године, етно-парк на брду Тулба са циљем да се на једном месту прикажу традиционалне вредности народне архитектуре Браничевског округа. Објекти постављени у етно-парку су аутентични, пренети са матичне локације и претстављају типичне облике народног градитељства области из које потичу.

kuća

У етно-парку се налазе две куће из области Млаве и амбар из Поморавља. Област Млаве обухвата средњи ток реке Млаве. То је брдско-планински предео, богат шумама. Зато је дрвена града била основни конструктивни елемент у изградњи кућа и привредних објеката. Постављањем дводелне и четвороделне куће назначене су фазе развоја стамбене архитектуре у просторном и функционалном погледу. Због конфигурације терена, куће су испод једног дела имале подрум.

portret Miodraga Markovica

Кућа из области Млаве

Додавањем других просторија (собе, оставе или ћилера), а нарочито трема, кућа брвнара у области Млаве доживела је свој пуни развојни облик. Трем је осим функције проширења простора ван куће, имао и естетску улогу која даје карактеристичан печат спољашњем изгледу куће.Тако је равнотежа између функције, конструкције и облика куће у пуној мери дошла до изражаја. На просторни развој куће утицали су друштвено-економски чиниоци, односно, материјално стање и структура породице.

Амбар

Село Лучица, Пожаревачко Поморавље
Око 1864 године

Носилац прогреса у еволуцији народног градитељства је, управо, стамбена зграда, кућа. За разлику од куће, подложне променама, привредне зграде дуже задржавају своју конструкцију и изглед и остају у функцији поред нових стамбених објеката. Такав пример представља амбар из Поморавља. Аутентични објекти постављени у етно-парку указују на вредност народног градитељства друге половине 19. века које је настала спонтано, под утицајем природне средине и друштвено-економских прилика тог времена, са истанчаним осећајем за склад и облик прилагођен потребама и мери човека.

Kuća - brvnara