Легат Миодрага Марковића

Породица Миодрага Марковића из Београда је 1969. године поклонила граду Пожаревцу легат, спомен-збирку Миодрага Марковића, дугогодишњег југословенског дипломате рођеног Пожаревљанина, чију окосницу чине слике познатих југословенских уметника међуратног периода.

Протекло је десет година од потписивања Уговора о поклону док збирка није смештена у адекватни јавни простор, 1982. године, што је био један од услова породице Марковић за уступање ове вредне уметничке колекције граду. Музеј је за смештај и презентацију збирке добио адаптирану зграду некадашње Музичке школе која се налазила у истом дворишту где и зграда Народног музеја што је допринело целини музејског комплекса.

Портрет Миодрага Марковића

Као имућан човек и дипломата, Миодраг Марковић је целу своју уштеђевину улагао купујући ликовна дела српских сликара, такође, добијао их је и на поклон као пријатељ уметника, често се опходећи и као њихов дародавац који је набављао сликарски материјал у иностранству.

Богато наслеђе прве половине ХХ века донело је ехо утицаја европских градова у којима су школовани уметници, Париза, Минхена, Будимпеште, Прага, видљивог на сакупљеним делима. Аутори из поклон-збирке Миодрага Марковића припадају различитим правцима и поетикама заступљеним у трећој и четвртој деценији прошлог века.

Преовладавају тада актуелна уметничка струјања у виду колористичког експресионизма чији су заступници Бијелић, Коњовић, Петровић, Личеноски, као и поетски реализам и интимизам којим су највише заокупљени Челебоновић, Радовић, Милосављевић, Табаковић и Гвозденовић.